Modern Cumhuriyet döneminin toplumsal hafıza mekânlarından biri olan ve kurulduğu günden bu yana güç mücadelesinin temsili haline gelmiş bir yapı olan Atatürk Kültür Merkezi’nin kapatılması, silikleştirilmesi ve daha sonra yıkılmasını izleyen süreçte ürettiğim çalışmalarda, iktidar hegemonyasına karşı direnişin önemini vurgulayarak unutulmuş bir mekânı yeniden görünür kılmaya çalıştım.
aydınger üzerine rapido kalem ve karakalem
35x50 boyutlarında toplam 8 çalışmadan oluşur
2016 - 2017
Modern Cumhuriyet döneminin toplumsal hafıza mekânlarından biri olan ve kurulduğu günden bu yana güç mücadelesinin temsili haline gelmiş bir yapı olan Atatürk Kültür Merkezi’nin kapatılması, silikleştirilmesi ve daha sonra yıkılmasını izleyen süreçte ürettiğim çalışmalarda, iktidar hegemonyasına karşı direnişin önemini vurgulayarak unutulmuş bir mekânı yeniden görünür kılmaya çalıştım.
tuval üzerine karışık teknik
35x35cm ve 30x40cm boyutlarında
toplam 12 tuvalden oluşur
2015 - 2017
Kapatma serisinde buluntu malzemelerden oluşturduğum, çoğu artık günümüzde kullanılmayan teknolojik aletlerin ve kişisel iletişim malzemelerinin üzerini bir kumaşla örterek hafızada oluşturduğu izleri takip etmek istedim. Gelişen ve dönüşen dünyamızda iktidarların türlü unutturma stratejilerine maruz kalıyoruz. Ancak, ebediyen unutma siyasetlerine, hatırlama yasaklarına, yasalarına rağmen arzulanan ebedî unutuş bir türlü gerçekleş(e)miyor. İnsan yaşadığı ve öğrendiği hiçbir şeyi unutmuyor. Unutmadığımız her şey hafızamızda gölgesini bırakıyor.
ahşap üzerine karışık teknik
50x150cm boyutlarında toplam 8 çalışmadan oluşur
2017-2019
Unutma, unutuş anlamına gelen nisyan isimli yerleştirmeyi ‘akm’ serisinin devamı olarak düşündüm. İçerisinde akm maketi, ışık ve akm ile ilişkili ses yerleştirmesi bulunan 50x100x50cm ahşap kutudan oluşan yerleştirmede akm karanlığa gömüldüğünde bile hafızada kalan uğultusunun dinmeyeceğini göstermek istedim.
50x100x50cm, boyutlarında üzerindeki boşluktan içerisinin gözlemlenebildiği, üzerinde tesisatın açılıp kapanmasını sağlayan elektrik anahtarının bulunduğu, ahşap kutu içerisinde aydınlatması sağlanan Atatürk Kültür Merkezi maketi ve tekrarlayan ses enstalasyonu
Çalışmanın yerden yüksekliği: 150cm
Ses yerleştirmesi: 11.30dk
Atatürk Kültür Merkezi maketi: 1/1000 ölçeğinde
Yerleştirmenin video linki: https://vimeo.com/247187711
Yerleştirmenin ses linki: https://soundcloud.com/volkanparlak/akm-ses
2017
Haliç Kongre Merkezi veya eski ismiyle Karağaç Mezbahası veya Sütlüce Mezbahası, İstanbul'da hayvan kesim işlemlerinin hijyenik bir biçimde yapılmasını ve denetlenmesini sağlamak amacıyla 1923 yılında açılmıştır. Vedat Tek mimarlığında açılan mezbaha 1985 yılına kadar İstanbul’un en büyük hayvan kesim tesisi olarak kullanılır. 1985 yılında hayvan kanlarının Haliç'e akmasından dolayı Haliç’i kirlettiği için faaliyetleri durdurulur. 1997 yılında kültür merkezine dönüştürme gündeme gelir. 2009 yılında Haliç Kongre ve Kültür Merkezi olarak 5. Dünya Su Günü Konseyi ile birlikte kongre merkezi olarak kullanıma açılır. Mekanın rölöveye benzer mimari çizimleri aydınger rulo üzerinde sürekli dönmektedir. Kağıdın konveyör sistemi gibi sürekli dönmesi, post-fordizm ile hayatımıza giren üretenin de ürün olarak tüketildiği sisteme benzemektedir. İnsanların ve insan dışı hayvanların ürün olarak görüldüğü geç kapitalist dönemde her şey rahatlıkla tüketilebilir olmuştur. Mimari bir mekan da ufak değişikliklerle tekrar tekrar tüketilebilir. Mekanın hafızasında bulunan mezbaha fotoğrafları köle kampları, çalışma kampları, şantiyeler ve holokost kamplarındaki yapılarla benzerlikler taşımaktadır. Hayvanların kullanılmasının normalleştirilmesi eskiden köleliğin normalleştirilmesi ya da holokostun normalleştirilmesi ile paraleldir. Mezbahanın kültür merkezine dönüşmesi mekanın hafızasında bulunan katliama perde örter ve normalleşme süreci devam eder. Çalışma, mimari çizim yöntemi ile mekanın hafızasını kullanarak bir dönemin normali şimdinin karşıtı olduğumuz toplumsal kıyımları anımsatır.
Aydınger kâğıt rulo üzerine rapido kalemi ve
dia makinesiyle görsel yerleştirme
198×172 cm
2023
İlköğretim ve Lise eğitimimi Samsun’da tamamladıktan sonra bir süre mimari ve harita alanları ile ilgilendim. Lisansımı 2013 yılında girdiğim Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden 2018 yılında mezun olarak tamamladım. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde ikinci lisans eğitimimi aldım. 2020 yılında girdiğim Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı'nda yüksek lisans eğitimim devam etmektedir. Bir süre İstanbul'da yaşadım ve çalıştım, şu an kasım 2020'den beri Samsun'da yaşıyor ve çalışıyorum.